اینستاگرام یکی از محبوبترین شبکههای اجتماعی و یکی از پرطرفدارترین پلتفرمهای آنلاین برای تبلیغات اینترنتی است. این اپلیکیشن ابتدا تنها با هدف بهاشتراکگذاری عکس و ویدیو ایجاد شد؛ اما اکنون که بیش از یک دهه از خلق آن میگذرد، علاوه بر بهاشتراکگذاری عکس و ویدیو، به یک پل ارتباطی مجازی قوی بین افراد و همچنین فضایی برای معرفی کسبوکار و کسب درآمد نیز تبدیل شده است.اینستاگرام که متعلق به شرکت متاست، درحالحاضر ۱.۲۸ میلیارد کاربرد دارد. به بیان دیگر، بیش از یکهشتم جمعیت جهان کاربر اینستاگرام هستند!
این پلتفرم بسیار محبوب در سال ۲۰۲۳، پس از فیسبوک، یوتوب و واتساپ، بهعنوان چهارمین شبکه اجتماعی محبوب جهان معرفی شده است.
اینستاگرام چیه؟
اپلیکیشن اینستاگرام در سال ۲۰۱۰ توسط سیستروم، مهندس کامپیوتر و کارآفرین آمریکایی و مایک کرایگر، مهندس نرمافزار برزیلی ایجاد شد.
کوین سیستروم بهصورت رسمی برای برنامهنویسی آموزش ندیده بود. او تنها شبها و آخر هفتهها برنامهنویسی میکرده و اصلاً بهصورت حرفهای در این زمینه کار نمیکرد. او پس از مدتی برنامهنویسی، نسخه اولیه یک اپلیکیشن وب به نام Burbn را تنها از روی علاقه ایجاد کرد. کاربران Burbn میتوانستند از آن برای ارسال برنامههایشان و همچنین بهاشتراکگذاری تصاویر با سایر افراد استفاده کنند. در آن زمان قابلیت بهاشتراکگذاری این اپلیکیشن بینظیر بود.
سیستروم تصمیم گرفت اپلیکیشن را توسعه دهد و در همان سال ۲۰۱۰ با دو سرمایهگذار آشنا شد. او Burbn را به سرمایهگذاران نشان داد و آنها تصمیم گرفتند جلسهای با سیستروم داشته باشند. پس از این جلسه تنها در عرض دو هفته ۵۰۰ هزار دلار سرمایه جمعآوری شد.
سیستروم با دستیابی به این سرمایه تصمیم گرفت تیمی برای طراحی و ایجاد اپلیکیشن موردنظر خود ایجاد کند. او در جستجو برای یافتن افراد مناسب این پروژه، با کرایگر آشنا شد. کرایگر قبلاً بهعنوان مهندس نرمافزار و طراح رابط کاربری در پروژه شبکه اجتماعی میبو (Meebo) کار کرده بود.
پس از آغاز همکاری کرایگر و سیستروم، آنها Burbn را ارزیابی کردند و تصمیم گرفتند تنها روی تصاویر گرفتهشده با موبایل تمرکز کنند. آنها برای شروع کار، اپلیکیشنهای پیشتاز در حوزه عکاسی در آن زمان را بررسی کردند. در این بررسی اپلیکیشن Hipstamatic بهدلیل محبوب بودن و برخورداری از ویژگیهای جالب قابل استفاده برای اعمال روی تصاویر مثل فیلترها، نظر سیستروم و کرایگر را به خود جلب کرد. البته این اپلیکیشن فاقد قابلیتهای بهاشتراکگذاری فایلهای چندرسانهای در شبکههای اجتماعی بود. به همین دلیل سیستروم و کرایگر تصمیم گرفتند برای ایجاد پلی میان Hipstamatic و شبکههای اجتماعی مثل فیسبوک، اپلیکیشنی را ایجاد کنند. این تصمیم نخستین ایده برای ایجاد اینستاگرام را شکل داد.
آنها تصمیم گرفتند Burbn را به بخشهای پایه تشکیلدهنده آن، یعنی تصاویر و قابلیتهای کامنت (نظر) نویسی و لایک کردن تجزیه کنند. این دو نفر نام Burbn را به Instagram تغییر دادند. این واژه ترکیبی از دو کلمه instant و telegram است. instant به معنی فوری و teleram به معنی پیامی است که بهصورت الکترونیکی ارسال و پس از تحویل به گیرنده، چاپ میشود. این دو کلمه وظیفه اصلی اینستاگرام را که همان بهاشتراکگذاری عکس است، بهخوبی توصیف میکنند.
بنیانگذاران اینستاگرام کارکردن روی بهبود تجربه بهاشتراکگذاری عکس را شروع کردند. آنها تصمیم داشتند اپلیکیشنی کاملاً ساده ایجاد کنند که کاربرانش بتوانند با چند حرکت ساده تصاویر خود را با دیگران به اشتراک بگذارند. آنها پس از ۸ هفته تلاش برای تنظیم اپلیکیشن خود، نسخه آزمایشی آن را در اختیار دوستانشان قرار دادند و عملکردش را بررسی کردند. درنهایت پس از رفع ایرادات نرمافزاری اپلیکیشن، آن را آماده انتشار کردند. در نسخه اولیه اینستاگرام تنها ارسال تصویر و نوشتن متن کوتاه برای آن امکانپذیر بود؛ اما در سال ۲۰۱۱ قابلیت گرفتن ویدیوهای کوتاه با آن و بارگذاری این ویدیوها نیز در اپلیکیشن ایجاد شد.
اپلیکیشن اینستاگرام ابتدا در قالب اپلیکیشن موبایل برای iOS منتشر شد و تنها در یک روز ۲۵ هزار کاربر جذب کرد. میزان دانلود اپلیکیشن یک هفته بعد، به ۱۰۰ هزار دانلود رسید. تعداد کاربران این اپلیکیشن تنها پس از گذشت دو ماه از انتشار آن، به یک میلیون نفر و در عرض یک سال به ۱۰ میلیون نفر و در سال ۲۰۱۸، به یک میلیارد نفر رسید. دلیل موفقیت اولیه چشمگیر اپلیکیشن اینستاگرام، انتشار بهموقع آن بود؛ زیرا عرضه آیفون ۴ با دوربین تقویتشده تنها چند ماه زودتر از انتشار این اپلیکیشن شروع شده بود.
کرایگر نخستین تصویر اینستاگرام را که تصویر ساحل بندر Beach South در اسکله ۳۸ بود، در تاریخ ۱۶ جولای ۲۰۱۰ (۲۵ تیر ۱۳۸۹) ارسال کرد.
پنج ماه بعد، نخستین پست این شبکه اجتماعی نیز همراه با عکس یک سگ و پاهای یک دختر، در تاریخ ۶ اکتبر ۲۰۱۰ (۱۴ آذر ۱۳۸۹) توسط کوین ارسال شد.
اینستاگرام کِی به یک اپلیکیشن محبوب بین مردم تبدیل شد؟
موفقیتهای پیدرپی اینستاگرام باعث شد توییتر و فیسبوک، هر دو به این شبکه اجتماعی علاقهمند شوند و هر دو شرکت مصمم به خرید آن شدند. ابتدا «جک دورسی»، مدیرعامل توییتر، شانس خود را برای خرید اینستاگرام امتحان کرد. او در سال ۲۰۱۱ مبلغ ۵۰۰ میلیون دلار را در قالب ارائه سهام برای خرید این شبکه اجتماعی پیشنهاد داد؛ اما سیستروم نپذیرفت.
یک سال بعد اینستاگرام به شرکت سهامی عام تبدیل شد. اینبار فیسبوک که یکی از رقبای اصلی توییتر محسوب میشود، پیشنهاد خرید اینستاگرام را مطرح کرد و موفق شد با پیشنهاد یک میلیارد دلاری، شبکه اجتماعی محبوب سیستروم و کرایگر را از آن خود کند.
البته پس از اینکه فیسبوک اینستاگرام را خرید، «مارک زاکربرگ»، مدیرعامل فیسبوک و سیستروم توافق کردند که اینستاگرام مستقل اداره شود. سیستروم در این توافق ۴۰۰ میلیون دلار سود کرد.